<<Η ΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΗΡ ΤΗΣ ΦΟΙΝΙΚΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ>>…..Άρθουρ Έβανς, Άγγλος αρχαιολόγος.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΤΗΣ ΑΣΤΡΑΦΤΕΡΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΛΑΜΥΔΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΚΕΛΕΜΠΙΑΣ …. ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ, ΤΩΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΒΟΣΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΥΡΕΛΙΑΣΜΕΝΗΣ ΣΗΜΙΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΑΣ….

<<Η ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα. Μια σκέψη μπορεί να διατυπωθεί με άνεση και χάρη στην Ελληνική, ενώ γίνεται δύσκολη και βαριά στη Λατινική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική κ.λπ.. Η Ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα, επειδή εκφράζει τις σκέψεις των ΤΕΛΕΙΟΤΕΡΩΝ ΑΝΘΡΏΠΩΝ>>, (Καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μεγάλος Ελληνιστής G. Murray).

«Πώς συμβαίνει οι Έλληνες με τόσο υψηλό επίπεδο πολιτισμού να πάρουν το αλφαβητάριο από τους Φοίνικες;..»…ήταν η εύλογη απορία, που βασάνιζε το μυαλό των ιστορικών και γλωσσολόγων ,που βάλθηκαν να λύσουν το μυστήριο για τις απαρχές της Eλληνικής γλώσσας και γραφής….Τα στοιχεία που θα παραθέσω ,προέκυψαν από τις έρευνές τους . Εννοείται όμως, πως το άρθρο μου αυτό θα περιέχει και παραπομπές από τα αρχαία συγγράμματα.

Σύμφωνα ,λοιπόν, με την διαδεδομένη θεωρεία , οι αρχαίοι Έλληνες παρέλαβαν το αλφάβητο από τους Φοίνικες, οι οποίοι κατοικούσαν στις ακτές της Συρίας – Παλαιστίνης.

Συμβαίνει κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα;
Ή είναι μία ακόμα θεωρία συνωμοσίας εις βάρος μας, σαν την “ινδοευρωπαϊκή” ράτσα , την “ελληνικότητα” της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και την “ομαλή εξέλιξη του Γίγαντα Ελληνισμού σε πνευματικά πτωχό χριστιανισμό” ;

Η εγκατάσταση των Ελλήνων στην ανατολική και δυτική Μεσόγειο , όπου ίδρυσαν μια σειρά ελληνικών πόλεων ,στην παραλιακή, κυρίως ζώνη, χρονολογείται σε βάθος χιλιετιών.

Σήμερα θα ξεδιαλύνουμε τον μύθο για μία μυστηριώδη φυλή με το όνομα Φοίνικες , οι οποίοι ανέπτυξαν το θαλάσσιο εμπόριο στην Μεσόγειο και θεωρούνται εφευρέτες της γραφής.

Και, ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις μου , κυρίως όμως, τα στοιχεία, που προκύπτουν από την έρευνα, αλλά και τα πρόσωπα, που εμπλέκονται σε αυτήν, θα ξεκινήσω με τον Άγγλο αρχιτέκτονα Μάικλ Βέντρις…..Ο οποίος τον Ιούνιο του 1952 ανακοίνωσε δημόσια ότι μπόρεσε να ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙ ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΓΡΑΦΗ , ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΟΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΤΥΠΟΥ Β’ , στην οποία βρίσκονται γραμμένες πολλές πινακίδες από την Κρήτη, τις Μυκήνες, την Πύλο κ.ά. και, το κυριότερο, ότι η γλώσσα των πινακίδων αυτών είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ !
Είχε προηγηθεί η έρευνα του Άγγλου αρχαιολόγου Έβανς, ο οποίος έκαμε ανασκαφές στην Κρήτη.

Ο Έβανς έχει παρατηρήσει ότι από τους κατασπαρμένους στα διάφορα μουσεία της Ευρώπης σφραγιδόλιθους, εκείνοι που η προέλευσή τους ήταν γνωστή ,προέρχονταν από την ΚΡΗΤΗ.

Έτσι, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι κοιτίδα της γραφής αυτής ήταν η Κρήτη. Γι’ αυτό το 1893 άρχισε τις έρευνες στην Κρήτη.

Ευθύς εξ αρχής ο Έβανς υποστήριξε ότι τα συλλαβογράμματα της γραμμικής γραφής Β’ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΓΛΩΣΣΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ,(όπως επιστεύετο πριν από την αποκρυπτογράφηση), αλλά μόνο την ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

Ο Έβανς ακόμη είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, βασιζόμενος σε παρατηρήσεις του επί της εξελίξεως των διαφόρων συλλαβογραμμάτων, ότι

ΟΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΕΣ ΑΠΟΙΚΟΥΣ

, οι οποίοι μετά τον 13ον π.Χ. αιώνα αποίκησαν τις ακτές της Παλαιστίνης …..
Η “μυστηριώδης” αυτή φυλή των Φοινίκων δεν είναι άλλη παρά οι Ελληνοπελσγικοί άποικοι , όπως θα αποδεχθεί στη συνέχεια. Είναι Κρήτες,Κύπριοι,Αρκάδες,Αιγαίοι κλπ….

Εάν γκουγκλάρετε ,ψάχνοντας πληροφορίες για τους Φοίνικες , θα διαπιστώσετε πως τους χαρακτηρίζουν ως σημιτική φυλή…
Θεωρώ πως είναι ξεκάθαρο γιατί…Για να φανεί πως εμείς, που δώσαμε τα φώτα σε όλους τους άλλους λαούς της τότε οικουμένης, πήραμε την γραφή από τους….σημίτες . Και ξέρετε ποιοι ήταν αυτοί, οι σημίτες, ετσι;
‘Εχουμε και λέμε, λοιπόν….Ως γνήσιοι απόγονοι θαλασσοπόρων Ελλήνων , οι Φοίνικες διέπρεψαν στο θαλάσσιο εμπόριο…

ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΟΙ ΣΗΜΙΤΙΚΕΣ ΦΥΛΈΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ !… ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΉΤΑΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΣΚΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ ΓΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΕΡΗΜΟΥΣ.

Την ιστορία των Φοινίκων , την έγραψαν μόνο οι αρχαίοι Έλληνες. Γνωστοί από τα σχετικά κείμενα είναι ο Ησίοδος ,Εκαταίος , Ελλάνικος , Ακουσίλαος, Έφορος, Νικόλαος, καθώς και ο Δίος.
Το όνομα Φοινίκη το έδωσε κατά μια εκδοχή , την μυθολογική, ο Φοίνιξ, γιος του βασιλιά Αγήνορα ….Ο Όμηρος αποκαλεί τον Φοίνικα ,τον αδερφό της Ευρώπης, “πολυδοξασμένο”. Κατά άλλη, ιστορική, οι αφιχθέντες εκεί άποικοι εκ Φοινίκης της Ηπείρου .(Πολύβιος 32,6 και 16,27).
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ,πως ακόμη και η Βαβυλώνα ονομαζόταν πριν η πόλη της Λητούς. (Ιώσιπος, Αρχαιολογ.2,315)….Πάνω στα ερείπια αυτής της πόλης χτίστηκε αργότερα η Βαβυλώνα , που : <<κληθείσα έτσι εκ της “αλλοφωνίας των ανθρώπων ” και “αλλογλωσίας των αποίκων”>> (Ιώσιπος,Αρχαιολογ.1,118-121)….Όπως ακριβώς πάνω στα ερείπια της πόλης του Έλληνα βασιλιά Βύζαντα χτίστηκε η ρωμαϊκή Κωνσταντινούπολη…..Μετά την καταστροφή της πόλης οι Έλληνες ιερείς έφυγαν προς άλλη περιοχή, παίρνοντας μαζί τους τα “ιερώματα” του Ενυαλίου Διός. (Ιώσιπος,Αρχαιολογ.1,119 : “μνημονεύει ο Εστιαίος λέγων ούτως: των δε ιερέων τους διασωθέντας τα του Ενυαλίου Διός ιερώματα λάβοντας εις Σεναάρ της Βαβυλωνίας έλθειν”.)

Την ιστορία της Βαβυλώνας ,επίσης,την έγραψαν οι Έλληνες ιστορικοί , όπως ο Βήροσσός , Μώχος και ο Εσυτιαίος. (Γεωργ.Κεδρηνος Α’22-23).

Τα βιβλία των ιστορικών αυτών δεν διασώθηκαν…Είναι γνωστό πως παραδόθηκαν στην πυρά από τους εχθρούς του Ελληνισμού. Υπάρχουν όμως πολλές πληροφορίες μεταγενέστερων ιστορικών, που στηρίζουν τα λεγόμενά τους πάνω στα γραπτά τους.
Μία ακόμα εκδοχή για την προέλευση του ονόματος Φοίνικες έχει θέμα που απαντά στο Ελληνικό “φοιν-ος” – “βαθυκόκκινος και “φοιν-ιξαι”-“αίμαξαι” (φόνος με αρχική σημασία “αίμα”. Η απόδειξη για την πρώτη εκδοχή βρίσκεται στην Ελληνική Μυθιστορία μας…. Στην Ιλιάδα (VI 289) ο θεϊκός Όμηρος αναφέρει: <<…πέπλοι παμποικίλοι, έργα γυναικών Σιδωνίων…. και οτι ο Πάρις δώρησε στην Ελένη υφαντά από τη Σιδώνα>>….Για ιστορικούς λόγους αξίζει να αναφέρω πως στη βιοτεχνία, οι Φοίνικες είχαν σχεδόν το μονοπώλιο της περίφημης κόκκινης βαφής, που την έβγαζαν από το κοχύλι της πορφύρας, οι οποία αφθονούσε στις ακτές τους. Μ’ αυτήν έβαφαν τα περίφημα υφαντά τους και η επεξεργασία γινόταν κυρίως στη Σιδώνα…

Όσων αφορα την δεύτερη εκδοχη, πάλι θα ανατρέξω που αλλού, αν όχι στην Ελληνική Μυθιστορία και θα αναφέρω την ιστορία του πολύπαθου Οιδίποδα, γιο του Λαϊου, που κατάγεται από την “καταραμένη” γενιά των Λαβδακιδών, οι ρίζες της οποίας ανέρχονται στον ίδιο τον Κάδμο….

Ο τραγικός μας ποιητής, ο Ευριπίδης στην διδακτική του τραγωδία με ιστορικό περιεχόμενο, “Φοίνισσαι” , “οι γυναίκες της Φοινίκης,δηλαδή , λέει ότι οι γυναίκες στο χορό της τραγωδίας , απο την Φοινίκη , που επισκέφτηκαν την Θήβα , ΗΡΘΑΝ ΩΣ ΣΥΓΓΕΝΕΊΣ ( στιχ.218, “ομογενείς επί Λαϊου πέμφθεις’ ένθαδε”)

και ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΟ ΑΙΜΑ (στιχ.247 , “”κοινόν αίμα, κοινά τέκεα”) και ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΑ ΤΕΚΝΑ….Οι γυναίκες μιλούν Ελληνικά (στιχ.301, “ει γαρ και Ελληνικώς ελάλουν”) χωρίς την ανάγκη διερμηνέα… Άλλωστε, πήγαιναν να προσκυνήσουν στο ιερό του Απόλλωνα των Δελφών ,όπως επέβαλλε η θεοσέβεια των επισκεπτών των ομογενών….<<ΠΈΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΩΑ ΓΗ (στιχ.295,”…εβάς ω χρόνω γαν πατρώαν”)…,την Θήβα , την οποία η παράδοση λέει ότι την έκτισε ο Σιδώνιος ομογενής ΈΛΛΗΝ ΚΑΔΜΟΣ>>…(Ευριπίδης,”Βάκχαι”).
Ερευνώντας τις σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων και των “διαβόητων” Φοινίκων, διαπιστώνουμε ότι οι δεύτεροι ήταν ευπρόσδεκτοι στα Ελληνικά λιμάνια (Ξενοφώντας,”Οικονομικός 8.11)….Να μην ξεχνάμε ,πως ο νόμος του Ξένιου Δία επέβαλλε την φιλοξενία μόνο μεταξύ Ελλήνων και δεν αφορούσε τους αλλοδαπούς.
Όλα τα αναγραφόμενα ονόματα των επισκεπτών αυτών είναι Ελληνικά….Υπάρχουν περιπτώσεις ,όπου δίδονται εξαιρετικές δημόσιες τιμές σε Φοίνικες από Ελλαδικούς δήμους . Ο δήμος της ιερής νήσου Δήλου ΕΣΤΕΦΑΝΩΣΕ ΚΑΙ ΕΤΙΜΗΣΕ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΜΕ ΥΨΗΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΦΟΙΝΙΚΑΣ , ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΗ ΔΗΛΟ , ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΣΕΒΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΔΗΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΦΙΛΙΑΝ….όπως προκύπτει από τις αρχαίες λίθινες τιμητικές επιγραφές της Δήλου…ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΥΡΕΘΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ….
Θα φέρω ένα απειροέλαχιστο μόνο δείγμα : ΤΙΜΗΤΙΚΟΝ ΨΗΦΙΣΜΑ με στοιχελια : IG XI 4,559:
<<…ότι στεανοί ο δήμος ό Δήλιων βασιλέα Σιδωνίων Φιλοκλή χρυσώ στεφάνω από δραχμών χιλίων ευσεβείας ένεκεν της εις το ιερόν και αρετής της εις τον Δήμον των Δκλίων>>

Όπως φαίνεται , ό δήμος της Δήλου στεφάνωσε με χρυσό στεφάνι αξίας χιλίων δραχμών τον βασιλιά της Σιδώνος , τον Φιλοκλή…

ΤΙΜΗΤΙΚΌ ΨΗΦΙΣΜΑ με στοιχεία : IG XI 4,818 :
<<μ’αυτό η βουλή και ο δήμος της Δήλου επαινεί και σταφανώνει τον Αφροδίσιον Ζηνοδώρου από την Ασκαλώνα με στεφάνι δάφνινο ένεκεν ευσεβείας και αρετής προς ιερόν>> και τον ανακυρύσσει πρόξενον και ευεργέτη του ιερού της Δήλου…Η Ασκάλων ήταν μία πόλη της Φιλισταίας …(είχα κάνει ανάρτηση σχετική με την καταγωγή των Φιλισταίων, που ήταν άποικοι από την Φαιστό της Κρήτης)….Τα νομίσματα ,που βρέθηκαν από τις ανασκαφές από τους Αμερικανούς αρχαιολόγους, φέρουν ανάγλυφο την παράσταση της Θεάς Αθηνάς και άλλα ευρήματα δηλώνουν ότι οι κάτοικοι των περιοχών εκείνων ήταν μετανάστες Έλληνες….Ή , σωστότερα, οι πρώτοι κάτοικοι εκείνων των περιοχών….Οι Φιλισταίοι και οι Φοίνικες ήταν ΑΠΕΡΊΤΜΗΤΟΙ και ΈΤΡΩΓΑΝ ΧΟΙΡΙΝΌ ΚΡΈΑΣ , όπως τονίζεται συνεχώς από τα γραπτά της Π.Διαθήκης…

Στο λεξικό Σουϊδα ,στη λέξη Ασκάλων ,αναφέρεται ότι η πόλη αυτή ανέδειξε πολλούς επιφανείς άντρες, όπως “φιλόσοφοι Αντίοχος ο Κύκνος και Σώσος, και Αντίβιος , και Εϋβιος, στωϊκοί επιφανείς, γραμματικοί δε Πτολεμαίος Αρισταρχου, γνώριμος και Δωρόθεος , ιστορικοί Απολλώνιος και Αρτεμιόδωρος” και άλλοι πολλοί…
Όλα τα ονόματα Ελληνικά…Πλήρη απουσία ξενικών ονομάτων. Εάν ήταν αλλόφυλοι επιφανείς άνθρωποι, θα ήταν γνωστοί και θα είχαν αφήσει κάποια …ίχνη . Όπως ακριβώς αφησαν οι Έλληνες!

Την διάσημη πια φράση “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΑΡΒΑΡΟΣ” ,την γνωρίζουν όλοι…Την αποδίδουν, άλλοι στον Αλέξανδρο, άλλοι σε κάποιον άλλον Έλληνα ,προγονό μας…Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως η φράση αυτή ανήκει στον σοφό Θαλή. Ο οποίος καταγόταν απο φοινικική οικογένεια….

Αξίζει να αναφερθεί ένας ακόμα Φοίνικας, ο σπουδαίος γραμματικός Τυραννιώνας ο νεώτερος,…ο οποίος υπήρξε ο δάσκαλος του γεωγράφου Στράβωνα.
Από την Σιδώνα κατάγεται και ο φιλόσοφος Ζήνων (ο Σινώδιος) , ο διατελέσας διευθυντής της Επικούρειας σχολής των Αθηνών.

Σε μια επιτάφιο στήλη αρχαίου τάφου ,που βρέθηκε στην Αθήνα, όπου είχε ενταφιασθεί ένας Φοίνικας ναυτικός, διαβάζουμε το όνομα ΑΝΤΙΠΑΤΡΟΣ, γιος του ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΥ απο την Ασκαλώνα.
Οι Φοίνικες λάτρευαν τον Δία, τον Ηρακλή,τον Διόνυσο καθώς και τους άλλους θεούς, όπως τον Απόλλωνα, το άγαλμα του οποίου ο ασεβής Αζέμιλκος το έδεσε με αλυσίδα. Την οποία “την απέσοασε ο Αλέξανδρος μετά την άλωση της Τύρου”.(Διόδωρος Σικελιώτης,ΙΖ 46,6)….
Αμέτρητα τα σχετικά παραδείγματα…

Ας επιστρέψουμε όμως τώρα πάλι στον Άγγλο αρχιτέκτονα Μάικλ Βέντρις και ας προσπαθήσουμε να ρίξουμε άπλετο φως στην υπόθεση με το Ελληνικό αλφάβητο…
Ο Μάικλ Βέντρις, που πέτυχε την αποκρυπτογράφηση, ήταν χαρισματικό πνεύμα.

Μπορούσε να μαθαίνει εύκολα ξένες γλώσσες, είχε μια σπάνια συνδυαστική φαντασία και ικανότητες.
Έτσι, έλυσε τη μεγάλη απορία χιλιάδων μελετητών της ελληνικής ιστορίας, τους οποίους απασχολούσε το ερώτημα: «Πώς συμβαίνει οι Έλληνες με τόσο υψηλό επίπεδο πολιτισμού να πάρουν το αλφαβητάριο από τους Φοίνικες;..».
Χάρη στον Βέντρις αποδείχτηκε ότι η ελληνική, η αρχαιότερη γλώσσα απ’ όσες ομιλούνται και γράφονται σήμερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι εντυπωσιακά αρχαιότερη από όσο εθεωρείτο στις αρχές του 20ού αιώνα.
Τα ελληνικά και πρωτοελληνικά φύλα διέθεταν διάφορα συστήματα γραφής. Αυτό έγινε γνωστό από τις πήλινες πινακίδες που τα «αρχεία» της ελληνικής γης διαφύλαξαν επί χιλιετίες και ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, «γράμμα λίθων γαίας παναληθέος».

Περίπου την ίδια εποχή ο Γάλλος ερευνητής, Ρενέ Ντυσσώ διατύπωσε ανάλογη άποψη:

«Οι Φοίνικες είχον παραλάβει πρωιμότατα το αλφάβητόν των παρά των Ελλήνων, οίτινες είχον διαμορφώσει τούτο εκ της Κρητομυκηναϊκής γραφής».

Το έργο του Δίκτη του Κνώσιου “Εφημερίδα του Τρωικού πολέμου” , είναι γραμμένο στην περίφημη αυτή Ελληνική γραφή με τα Ελληνικότατα γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου, που μερικοί είτε λανθασμένα, είτε σκοπίμως τον ονομάζουν…”φοινικικό αλφάβητο”…..Ένας μορφωμένος γραμματέας και βιογράφος του βασιλιά της Κρήτης , Ιδομενέα ,ένας χρονικογράφος ενός από τους πιο διάσημους πολέμους στην ιστορία της ανθρωπότητας , του Τρωικού…δεν μπορούσε παρά να γράψει τα έργα του στην μοναδική και ανεπανάληπτη Ελληνική γλώσσα…..την Μητέρα όλων των γλωσσών!

Οι Έλληνες γνώριζαν την γραφή τουλάχιστον από την 12η χιλιετία της αρχαιότητας , σύμφωνα με αρχαίες πηγές , που αναφέρονται στον μέγιστο θεολόγο Ορφέα , μπροστά στο όνομά του οποίου υποχωρούν οι αιώνες . Ο Ευριπίδης στην τραγωδία του “Άλκηστις” (στιχ.966-969) γράφει για τον Ορφικό λόγο , που οδηγεί στο φως και την ίαση η μαγική φωνή του ιδιαίτερου εκείνου ανθρώπου, που όπως επισημαίνει ο τραγικός χορός στις θρακικές σανίδες η φωνή του Ορφέα έγραψε γιατρειές για να θεραπεύσει την ανθρώπινη ανάγκη. Η θρυλική μορφή του μυσταγωγού Ορφέα είναι ο φορέας μιας δύναμης θεραπευτικής , μυητικής και ευρύτερα εκπολιτιστικής , γύρω από την οποία πλέχθηκαν ορισμένες από τις πιο όμορφες και συνάμα τραγικότερες ιστορίες , που μας παρέδωσε η αρχαιότητα.

Η φωνή του Ορφέα φθάνει να θεωρείται ότι μπορεί να κατορθώσει το ακατόρθωτο , ξεπερνώντας ακόμη και τη θνητότητα και το σκοτάδι του θανάτου. Οι οδηγίες και οι συμβουλές για τις θεραπείες και την χρήση των φαρμάκων είχαν καταγραφεί σε σανίδες : “…ούτε κάποιο φάρμακο από αυτά που έχει γράψει η ορφική φωνή στις θρακικές σανίδες”

Ευριπίδης,  “Άλκηστις” , στίχ . 967:«ἐγὼ καὶ διὰ μούσας καὶ μετάρσιος ἦιξα͵ καὶ πλείστων ἁψάμενος λόγων κρεῖσσονοὐδὲν Ἀνάγκας ηὗρον οὐδέ τι φάρμακον Θρήισσαις ἐν σανίσιν͵ τὰς Ὀρφεία κατέγραψεν γῆρυς͵ οὐδ΄ ὅσα Φοῖβος Ἀσκληπιάδαις ἔδωκε φάρμακα πολυπόνοις ἀντιτεμὼν βροτοῖσιν». Colli 1990,σ. 130: 4 [A 14]·Bernabé 2005, σ. 417: 919 Τ∙Turcan 1986,σ. 236· Baumgarten 1998,σ. 77.