Η ΠΑΛΙΝΝΌΣΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ ….

Η Ευρώπη (ευρύς + ώπις = αυτή που έχει πλατύ, στρογγυλό πρόσωπο με μεγάλα μάτια) ήταν τρισέγγονη της Ιούς, κόρη του Αγήνορα Β,…. ο οποίος γεννήθηκε στη Φοινίκη, από τη Λιβύη,… κόρη του Έπαφου … γιου της Ιούς. Μητέρα της ήταν η Τηλέφασσα και αδελφοί της ο ΚΑΔΜΟΣ (μετέπειτα βασιλεύς της Θήβας),…. ο ΚΊΛΙΞ (μετέπειτα βασιλεύς της Κιλικίας) …. και ο ΦΟΊΝΙΞ (μετέπειτα βασιλεύς της Φοινίκης).

Ο Έπαφος νυμφεύτηκε τη Μέμφιδα, με την οποία απόκτησε τρεις κόρες: Τις Λιβύη, Θήβα και Λυσιάνασσα.

Σημειωτέον ότι η Λιβύη , κόρη του Έπαφου, από τις σχέσεις της με τον Ποσειδώνα, εκτός από τον Αγήνορα, είχε δύο ακόμα γιους (θείους της Ευρώπης), τον ΛΈΛΕΓΑ, ΠΡΩΤΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ, και τον ΒΉΛΟ, …του οποίου παιδιά ήταν ο ΔΑΝΑΌΣ (μετέπειτα βασιλεύς του Άργους)…. και ο ΑΊΓΥΠΤΟΣ (του οποίου οι γιοι νυμφεύτηκαν τις κόρες του Δαναού και ένας από αυτούς, ο ΛΥΓΚΕΎΣ, βασίλεψε στο Άργος).

Οι σχέσεις της Ευρώπης με τον Δία άρχισαν μια μέρα που μάζευε με τις φίλες της άνθη σε ένα αγρό στην ακρογιαλιά της Τύρου ή της Σιδώνας, οπότε την είδε ο Δίας και θαμπώθηκε από την ομορφιά της. Για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε κάτασπρο ταύρο. Βλέποντας η Ευρώπη τον ήσυχο ταύρο, πήγε κοντά του, τον χάιδεψε λίγο και, αφού βεβαιώθηκε ότι δεν αγριεύει, κάθισε πάνω στη ράχη του. Αυτό περίμενε και ο Δίας, οπότε, γρήγορος σαν αστραπή, έπεσε στη θάλασσα ώστε να μην προλάβει η Ευρώπη να κατεβεί.

Από τη Φοινίκη ο ταύρος-Δίας κολύμπησε ως την Κρήτη, όπου βγήκε στην Γόρτυνα. Εκεί, αφού φανέρωσε στην Ευρώπη ποιος ήταν, ενώθηκε μαζί της και απέκτησαν τρία τουλάχιστον παιδιά: τον ΜΊΝΩΑ (βασιλιά της Κνωσού), …τον ΡΑΔΆΜΑΝΘΥ ( βασιλιά της Φαιστού) και τον ΣΑΡΠΗΔΟΝΑ (βασιλιά της Λυκίας). Στο σημείο αυτό οι κάτοικοι της Γόρτυνας λάτρευαν έναν ιερό πλάτανο, όπου έκαναν θυσία. Ο Δίας χάρισε στην Ευρώπη τρία δώρα: τον Τάλω , έναν άγρυπνο μεταλλικό γίγαντα-φύλακα που προστάτευε την Κρήτη από κάθε επιδρομή, ένα κυνηγόσκυλο που δεν έχανε ποτέ το θήραμά του και ένα όπλο που δεν αστοχούσε ποτέ.

Μετά από αυτά, ο Δίας αποκατέστησε την Ευρώπη παντρεύοντάς τη με τον βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα (~1480), γιο του Τεκτάμου. Ο Αστερίων δεν απέκτησε παιδιά με την Ευρώπη, αλλά υιοθέτησε τα τέκνα του Δία. Μετά το θάνατό της, η Ευρώπη τιμήθηκε ως θεά με το όνομα Ελλωτίς , οπότε θεσπίστηκε και ομώνυμη γιορτή, τα «Ελλώτια»…και ο ταύρος απαθανατίστηκε ως ο ομώνυμος αστερισμός.

Η λατρεία της διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα. Στο Πήλιο υπήρχε το «Λουτρόν της Ευρώπης»…..Η θεσσαλική πόλη Γυρτώνη ή Γυρτών είναι παραλλαγή της Γόρτυνος, του κέντρου της λατρείας της Ευρώπης στην Κρήτη….. Από τον Όλυμπο πήγαζε ομώνυμό της ποτάμι, ο Εύρωπος….. Ο Θάσος αναφερόταν ως αδελφός της Ευρώπης, όπως και οι Ρινέας και Σύρος, διότι γενικά οι ελληνικές πόλεις ήθελαν να έχουν κάποια σχέση μαζί της.

Οι παραδόσεις αυτές συμπληρώνουν την εικόνα των απογόνων της Ιούς (Ιώνων). Θέμα και εδώ είναι οι εξώγαμες περιπέτειες μιας γυναίκας που αναγκάστηκε να εκπατριστεί, πιθανώς με εθελούσια απαγωγή, με πλοίο του οποίου προμετωπίδα ήταν ένας ταύρος και κατάληξε να γίνει σύζυγος βασιλιά και γενάρχης βασιλικού οίκου. Ίωνες