Από το ΠΑΛΆΤΙ της ΚΝΩΣΟΎ μέσω της ΣΠΑΡΤΗΣ στο ΠΑΛΆΤΙ της ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΣ στις ΒΡΥΞΈΛΛΕΣ !
Η επιβλητική μορφή ενός Έλληνα , που βλέπετε στις οθόνες σας, αδέρφια μου, ανήκει στον Λυκούργο !
Είναι ο γνωστός σε όλον τον κόσμο νομοθέτης της Σπάρτης!
Της Αρχαίας Σπάρτης!!!
Γιατί στην τωρινή δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι νόμοι του μεγάλου εκείνου νομοθέτη…
Ούτε και τότε ήταν εύκολο να επιβληθούν, εδώ που τα λέμε…
Οι νόμοι προέβλεπαν στην δίκαιη διαχείριση του δημοσίου και ιδιωτικού πλούτου μεταξύ των ομοίων . Των ελεύθερων πολιτών της Λακεδαίμονας, δηλαδή……Κάτι, το οποίο δεν έγινε εύκολα αποδεκτό από την μερίδα των πλούσιων πολιτών…
<<Ο Λυκούργος, για να σταματήσει το φθόνο, την αυθαιρεσία, την εγκληματικότητα, την πολυτέλεια και τα πιο σοβαρά νοσήματα της πολιτείας , τον πλούτο και τη φτώχεια, έπεισε τους πολίτες να βάλουν κάτω όλα τα κτήματα και να τα μοιράσουν από την αρχή, για να ζήσουν όλοι μαζί με περιουσία ίσης αξίας και να επιδιώκουν τα πρωτεία μόνο με την αρετή>>, μας δίνει πληροφορίες ο Πλούταρχος (Λυκούργος,8).
Αγανακτισμένος γόνος μιας πλούσιας αριστοκρατικής οικογένειας ,ο Άλκανδρος επιτέθηκε στον Λυκούργο και του κατάφερε ένα χτύπημα στο πρόσωπο, :
<<… λίγο έλειψε να χάσει το ένα μάτι του, αλλά μπόρεσε να θεραπευτεί χάρη στην Αθηνά οφθαλμίτιδα, «Οπτιλλέτιν», γιατί οι Λάκωνες Δωριείς λέγουν τους οφθαλμούς οπτίλους …και στην οποία ίδρυσε το ομώνυμο ιερό για να την ευχαριστήσει >>,μας λέει στην συνέχεια ο Πλούταρχος ( Λυκούργος. 116. 55-56).
Οι πρόγονοί μας στάθηκαν σοφοί και δέχτηκαν τελικά τους αυστηρούς νόμους. Και όσο επικρατούσε αυτή η νομοθεσία ,η Σπάρτη παρέμενε κυρίαρχη δύναμη ανάμεσα στις υπόλοιπες Ελληνικές πόλεις.
Υπάρχουν πολλές πληροφορίες, διάσπαρτες σε διάφορες σελίδες του διαδικτύου, που λένε, πως τους νόμους αυτούς τους συγκέντρωνε ο Λυκούργος, ταξιδεύοντας στις διάφορες χώρες …
Άλλα μας λέει όμως ο Παυσανίας !
Και συγκεκριμένα :
<<…ο Λυκούργος έφτιαξε τους νόμους για τους Λακεδαιμονίους .
Μερικοί ισχυρίζονται ότι ΔΙΔΆΧΤΗΚΕ ΤΟΥΣ ΝΌΜΟΥΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΥΘΊΑ…άλλοι όμως λένε ότι ΕΙΣΉΓΑΓΕ ΚΡΗΤΙΚΟΎΣ ΝΌΜΟΥΣ.
Οι Κρήτες, λένε ότι αυτούς τους νόμους συνέταξε ο ΜΊΝΩΑΣ…
ο οποίος τους θέσπισε με την βοήθεια του Θεού….(δεν νομίζω,πως χρειάζεται διευκρίνηση , πως εννοούσαν τον Δία!)…
Πιστεύω ότι ο Όμηρος με τους παρακάτω στίχους υπαινίσσεται τους νόμους του Μίνωα : <<σ’αυτούς υπάρχει η Κνωσός, σπουδαία πόλη , όπου ο Μίνωας βασίλευε για εννέα χρόνια , συγγενής του μεγάλου Διός !>>
Ανέκαθεν οι Σπαρτιάτες τιμούσαν τον Λυκούργο ως ημίθεο και τον περιέβαλαν με συμβολικές μορφές. Τελούσαν προς τιμήν του ειδική ενιαύσιο εορτή τα Λυκούργεια. Στην πόλη της Σπάρτης υπήρχε και ναός του νομοθέτη, πίσω από τον οποίο βρισκόταν ο τάφος του υιού του Ευκόσμου.
Ο Λυκούργος όρκισε τους Σπαρτιάτες να μην αλλάξουν τους νόμους του, μέχρι που να επιστρέψει και έφυγε για ….τους Δελφούς ….Αυτό τουλάχιστον, γνώριζα μέχρι τώρα…Όπου και πέθανε.
Ταξίδεψε , όμως τελικά, πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας!
Ως ένας από τους πολλούς άξιους προγόνους μας, μετέφερε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης μαζί του το αθάνατο Ελληνικό πνεύμα!!!
Γιατί οι άντρες, σαν τον Λυκούργο δεν πεθαίνουν !!!
Η σκεπτική μορφή του μεγάλου αυτού ανδρός κοσμεί την είσοδο του Παλατιού Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες.
Για μία ακόμα φορά διαπιστώνουμε πως οι ξένοι θαυμάζουν και τιμούν τους προγόνους μας, όπως και τους θεούς μας, πολύ περισσότερο από μας.
Εμείς δεν τους γνωρίζουμε καλά καλά…Γι αυτό και κατρακυλάμε στον γκρεμό…
ΜΑΙΑ ΤΣΕΠΟΥΛΙΔΟΥ
Πρόσφατα σχόλια