<<Όσοι θέλουν να μάθουν για τους Θεούς πρέπει από την παιδική τους ηλικία να ανατρέφονται σωστά και να μην έρχονται σε επαφή με ανόητες δοξασίες…
Οι μύθοι κρύβουν την μυστική ουσία του θείου…εξού και τα Μυστήρια!
Έχουν θεϊκή προέλευση , αν σκεφτούμε ΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΊΗΣΑΝ:
Οι κατεξοχήν θεόληπτοι ανάμεσα στους ποιητές …….
και οι ΣΠΟΥΔΑΙΌΤΕΡΟΙ ΑΝΆΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΣΌΦΟΥΣ … ΕΚΕΊΝΟΙ , ΠΟΥ ΔΊΔΑΞΑΝ ΤΙΣ ΤΕΛΕΤΈΣ ΜΎΗΣΗΣ ……..
και ΟΙ ΊΔΙΟΙ ΟΙ ΘΕΟΊ , καθώς στους χρησμούς τους χρησιμοποίησαν μύθους!
Γιατί τελικά οι αρχαίοι χρησιμοποίησαν τους μύθους;
Το πρώτο όφελος, που αποκομίζουμε από τους μύθους είναι η ΑΝΑΖΉΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΉΘΕΙΑΣ …καθώς και ΌΤΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΊΤΑΙ Η ΣΚΈΨΗ ΜΑΣ !
Επιπλέον…αν αποκαλύπταμε σε όλους την Αλήθεια για τους Θεούς , οι ανόητοι θα την περιφρονούσαν , επειδή ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΆΒΟΥΝ …ενώ , οι σπουδαίοι θα γίνονταν ράθυμοι (που ενεργούν αργά και δεν έχει διάθεση για ενέργεια ή δράση).
Αντιθέτως , κρύβοντας μέσα στους μύθους την ΑΛΉΘΕΙΑ δεν μπορούν , οι ΜΕΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΉΣΟΥΝ και ΑΝΑΓΚΆΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΕ ΝΑ ΦΙΛΟΣΟΦΉΣΟΥΝ ΠΆΝΩ Σ’ΑΥΤΗΝ….
Στο συμπόσιο των Θεών η Έριδα έριξε ένα χρυσό μήλο. Επειδή οι Θεές φιλονικούσαν για το ποια θα το αποκτήσει , ο Δίας τις έστειλε στον Πάρη , ορίζοντας εκείνον για κριτή. Η Αφροδίτη του φάνηκε πιο όμορφη και έτσι της έδωσε το μήλο…
Εδώ , λοιπόν, το ΣΥΜΠΌΣΙΟ δηλώνει τις υπερκόσμιες δυνάμεις των Θεών , για αυτό και ΕΊΝΑΙ ΜΕΤΑΞΎ ΤΟΥΣ ΕΝΩΜΈΝΕΣ !
Το χρυσό μήλο είναι ο ΚΌΣΜΟΣ, ο οποίος καθώς σύγκειται από αντιθέσεις , σωστά λέγεται ότι ΔΙΈΠΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΈΡΙΔΑ …
Οι Θεοί , από τους οποίους ο καθένας χαρίζει στον Κόσμο διαφορετικές ιδιότητες , φαίνεται ότι φιλονικούν για το μύλο.
Η ψυχή , ΠΟΥ ΖΕΙ ΚΑΤ’ΑΊΣΘΗΣΗ , την αντιπροσωπεύει ο Πάρης και που ΔΕΝ ΒΛΈΠΕΙ ΣΤΟΝ ΚΌΣΜΟ ΆΛΛΕΣ ΔΥΝΆΜΕΙΣ , ΠΈΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΆ …λέει πως το μήλο είναι της Αφροδίτης!>>…
Αυτή την ερμηνεία για τους μύθους γενικά και τον μύθο για το μήλο της Έριδος ειδικά , δίνει ο Σαλούστιος .
Την ανάγκη της ορθολογικής ερμηνείας των μύθων είχαν επισημαίνει από πολύ νωρίς οι Έλληνες φιλόσοφοι. Στην μυθολογία μας συνυπάρχουν και συμπλέκονται στοιχεί και έννοιες του πραγματικού , του θρύλου και της φαντασίας.
Η σύνθετη αυτή μορφή διήγησης, που μεταφερόταν από γενιά σε γενιά , απαιτούσε γνώση των προσώπων , θεοτήτων και ηρώων. Ειδικά δε τους ήρωες του έθνους οι πρόγονοί μας τους “προίκιζαν” με θεϊκή καταγωγή , ερμηνεύοντας με αυτόν τον τρόπο τις ιδιαιτερότητές τους , είτε αυτό αφορούσε την ομορφιά , είτε το μυαλό, είτε της μαντικές ικανότητες, είτε την δύναμή τους.
<<Οι αρχαίοι πρόγονοί μας μιλούσαν αινιγματικά για όσες γνώσεις κατείχαν περί της φύσεως των πραγμάτων . Όλα λοιπόν τα αινίγματα δεν είναι εύκολο να τα ερμηνεύσει κανείς επ’ακριβώς . Αλλά από το σύνολο των μυθολογουμένων που εκτίθενται , εκ των οποίων άλλοι μεν συμφωνούν μεταξύ τους , άλλοι δε διαφωνούν, ευκολότερα δύναται κάποιος να υποθέσει κατά μέσω όρο ποια είναι η αλήθεια>>…ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ.
Για την κρυμμένη αλήθεια των μύθων είχε μιλήσει και ο Ιουλιανός και είναι σαν να απευθύνεται στον σημερινό Έλληνα, αποκομμένο εντελώς από τις προγονικές του ρίζες…
<<Αρμόζει να ακούν τους μύθους μόνο όσοι έχουν την ικανότητα να γνωρίζουν την Αλήθεια!>>…
Αυτήν την Αλήθεια οφείλουν να ψάχνουν στις αρχαίες μας παραδόσεις , και όχι να χλευάζουν την πατρώα θρησκεία και τους Θεούς μας! Ας ψάξουν καλύτερα ποια “αλήθεια” κρύβεται πίσω το δόγμα, που τόσο πιστά υπηρετούν! Και προπαντός να μην συγχέουν την Μυθολογία με την αρχαία Θρησκεία!
Και , κλείνοντας, τη ανάρτηση , δεν μπορώ να μην αναφέρω την περιγραφή που δίνει ο Πλούταρχος για τον Ελληνικό Μύθο :
<<Ο μύθος είναι ένα κάτοπτρο , σπασμένο της Αλήθειας ..όπως το Ουράνιο Τόξο είναι αντανάκλαση του Φωτός του Ήλιου …του οποίου οι ακτίνες διαθλώνται εντός των νεφών ! Από τον σπασμένο , όμως καθρέπτη , μας είναι δυνατόν να συγκεντρώσουμε τα Θραύσματα και να ανασυνθέσουμε την Αρχική εικόνα!>>
Μάια Τσεπουλίδου
Πρόσφατα σχόλια