<<Ανεβαίνοντας κανείς στον δρόμο για το Άργος,θα βρει στ’αριστερά του τα ερείπια των ΜΥΚΗΝΏΝ…
Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι οικιστής των Μυκηνών ήταν ο ΠΕΡΣΈΑΣ.
Εγώ θα αναφερθώ στην αιτία ίδρυσής τους και στους λόγους , για τους οποίους αργότερα
ΟΙ ΑΡΓΊΟΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΙΣ ΜΥΚΗΝΕΣ>>…(Παυσανίας “Κορινθιακά”)
Αυτή είναι η αρχή της σημερινής μου ανάρτησης…Και ελπίζω, πως σας έχει ιντριγκάρει αρκετά…
Για αρχή να θυμηθούμε τα πρόσωπα, που πρωταγωνίστησαν στην περιπέτεια ,που έμελλε να ζήσει ο μικρούλης Περσέας μαζί με την μητέρα του, την όμορφη Δανάη…(μία ιστορία, που αιώνες αργότερα την αντέγραψαν κάποιοι δούλοι των Αιγυπτίων …)
<<Ο πρώτος κάτοικος αυτής της χώρας ήταν ο Φορωνέας>>…ΣΥΝΕΧΊΖΕΙ ΤΗΝ ΔΙΉΓΗΣΉ ΤΟΥ Ο ΠΑΥΣΑΝΊΑΣ…<<Και ήταν εκείνος ο πρώτος, που συγκέντρωσε τους ανθρώπους σε κοινότητα ,ενώ μέχρι τότε ζούσαν σποραδικά και απομονωμένοι. Ο τόπος, που συγκεντρώθηκαν ονομάστηκε Φορωνικό άστυ…
Ο ΆΡΓΟΣ , γιος της κόρης του Φορωνέα ,που βασίλεψε μετά τον Φορωνέα, έδωσε στην χώρα το όνομά του.>>
Στην συνέχεια ακολουθεί ένας μακρύς κατάλογος με τα ονόματα, που φτάνουν στον Ακρίσιο , τον παππού του Περσέα.
Ήταν γιος του Άβαντα και είχε ένα δίδυμο αδελφό, τον Προίτο, με τον οποίο μάλωνε από τότε που βρίσκονταν ακόμα μέσα στην κοιλιά της μητέρας τους. Οι έριδες των δύο αδελφών συνεχίσθηκαν και μετά την παιδική τους ηλικία. Όταν μεγάλωσαν ο Άβαντας χώρισε στα δύο το βασίλειό του της Αργολίδας και έδωσε το Άργος στο Ακρίσιο και την Τίρυνθα στον Προίτο, μετά από αιματηρές μάχες μεταξύ των δύο κληρονόμων. …(ΤΙ ΠΡΩΤΌΤΥΠΟ ).Μάλιστα εικάζεται ,πως σε αυτές τις μάχες χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η ασπίδα ως αμυντικό όπλο.
Ο Ακρίσιος πήρε ως σύζυγό του την Ευρυδίκη, την κόρη του Λακεδαίμονα, και απέκτησαν μία κόρη, τη Δανάη.
Σύμφωνα με το Μαντείο των Δελφών, ο ίδιος όχι μόνο δεν θα αποκτούσε αγόρια, αλλά ο γιος της κόρης του θα τον σκότωνε. Φοβισμένος τότε ο Ακρίσιος αποφάσισε να εμποδίσει τη Δανάη να γίνει μητέρα. Κατασκεύασε λοιπόν ένα υπόγειο χάλκινο δωμάτιο, έκλεισε εκεί τη Δανάη μαζί με την παραμάνα της και έβαλε φρουρά. Αλλά ο Δίας, γοητευμένος από την ομορφιά της Δανάης, μεταμορφώθηκε σε χρυσή βροχή και έφτασε στο χάλκινο δωμάτιο από την οροφή του.
Και έτσι γεννήθηκε ο Περσέας !!!
Ο Ακρίσιος άκουσε μια μέρα τον θόρυβο που έκανε παίζοντας ο εγγονός του και με τον τρόπο αυτό πληροφορήθηκε τη γέννησή του. Τότε έκλεισε τη Δανάη και τον γιο της μέσα σε ένα κιβώτιο και τους έριξε στη θάλασσα.
Επέζησαν και οι δύο…μάνα και γιος!
Μεγάλος πια και με ηρωικά κατορθώματα στο ενεργητικό του, ο Περσέας επέστρεψε στο Άργος μαζί με τη Δανάη και τη σύζυγό του Ανδρομέδα…
Και εδώ επιστρέφουμε πάλι στην διήγηση του Παυσανία :
<<Όταν ο Ακρίσιος πληροφορήθηκε πως ο Περσέας και ήταν ζωντανός και πραγματοποίησε σπουδαίους άθλους, αποχώρησε στη Λάρισα. Ο Περσέας, που ήθελε πολύ να συναντήσει τον παππού του και να τον τιμήσει με αγαθά λόγια και έργα , πήγε να τον δει στη Λάρισα…Αυτός, επειδή βρισκόταν στην ακμή της ηλικίας του και καμάρωνε για την ΑΝΑΚΆΛΥΨΗ ΤΟΥ ΔΊΣΚΟΥ, έκανε επίδειξη μπροστά σε όλους …Αλλά, τον Ακρίσιο , όπως το θέλησε η μοίρα , τον χτύπησε δυνατά ο δίσκος και …σκοτώθηκε.
Έτσι επαληθεύτηκε ο χρησμός του θεού …
Όταν ο Περσέας επέστρεψε στο Άργος , επειδή ντρεπόταν που μαθεύτηκε ο φόνος, πείθει τον γιο του Προίτου, τον Μεγαπένθη, να ανταλλάξουν τα βασίλειά τους και μόλις πήρε την επικράτεια εκείνου , ΈΧΤΙΣΕ ΤΙΣ ΜΥΚΉΝΕΣ !
Γιατί εκεί ΈΠΕΣΕ Ο ΜΎΚΗΣ (η θήκη)…του ξίφους του. Πράγμα,που ο Περσέας το έκρινε ως θεϊκό σημάδι για την ίδρυση μιας πόλης.
Άκουσα επίσης, ότι ο ήρωας δίψασε και σκέφτηκε να ξεριζώσει ένα ΜΎΚΗΤΑ (μανιτάρι) από την γη …Τότε ήπιε νερό, που έτρεξε απο΄κει ,και επειδή ευχαριστήθηκε , ονόμασε τον τόπο Μυκήνες.>>…
Η ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΑΥΤΉΣ ΤΗΣ ΔΙΉΓΗΣΗΣ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΉ, ΠΟΥ ΤΡΆΒΗΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΉ ΜΟΥ...
ΚΑΙ ΜΕ ΕΞΌΡΓΙΣΕ ΠΟΛΎ…
ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΆΒΕΤΕ ΓΙΑΤΊ :
<<Οι Αργείοι κατέστρεψαν τις Μυκήνες από ζήλια…(αναφέρεται η μεταγενέστερη καταστροφή στα 468-463 της ελληνικής αρχαιότητας )…
Γιατί ,ενώ κατά την εισβολή των Μήδων ενώ οι Αργείοι έμεναν άπραγοι, οι ΜΥΚΗΝΑΙΟΙ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΟΓΔΟΝΤΑ ΑΝΔΡΕΣ , ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΥΣ .
Αυτή η πράξη τους έγινε αιτία της καταστροφής τους , ΕΠΕΙΔΉ ΕΞΌΡΓΙΣΕ ΤΟΥΣ ΑΡΓΕΊΟΥΣ>>…
Τα αισθήματα και οι σκέψεις, που με κατακλύζουν, όταν διαβάζω για τις διαμάχες μεταξύ των κατά τ’άλλα σοφών προγόνων μας, δεν περιγράφονται! Και μου έρχονται στο νου ξανά και ξανά τα λόγια του φον Μπίσμαρκ, πως εάν δεν σκοτώνονταν μεταξύ τους θα είχαν κατακτήσει όλον τον κόσμο…
Το’χουν κάνει , κατά γενική ομολογία, με άλλο τρόπο, αλλά οι ποταμοί Ελληνικού αίματος και αμέτρητες χαμένες ζωές των προγόνων μας, δεν ξεπλένονται με τα δάκρυά μας…
<<Υπάρχουν μέχρι σήμερα τμήματα του περιβόλου , καθώς και η πύλη , που πάνω της είναι τοποθετημένα λιοντάρια.
Λένε,πως ήταν έργο των Κυκλώπων, που είχαν χτίσει και το το τείχος της Τίρυνθας για χάρη του Προίτου.
Στα ερείπια των Μυκηνών υπάρχει κρήνη με το όνομα του Περσέα …Και υπόγεια οικοδομήματα του Ατρέα και των γιών του, που φυλάσσονταν οι θησαυροί τους.
Υπάρχει ο τάφος του Ατρέα , καθώς και όσων γύρισαν από το Ίλιο με τον Αγαμέμνονα … Τους οποίους σκότωσε ο Αίγισθος την ώρα του δείπνου. Το μνήμα της Κασσάνδρας …του Αγαμέμνονα…του ηνιόχου Ευρυμέδοντα …
Και ένα κοινό του Τελεδάμου και του Πέλοπα… Αυτοί ήταν τα ΔΊΔΥΜΑ ΠΑΙΔΙΆ ΤΗΣ ΚΑΣΣΆΝΔΡΑΣ , που τα έσφαξε ο Αίγισθος…μωρά ακόμα …μαζί με τους γονείς τους.
Δεν υπάρχει τάφος της Ηλέκτρας . Αυτήν την πάντρεψε ο Ορέστης με τον Πυλάδη.
Η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος είναι θαμμένοι λίγο πιο έξω από τα τείχη .
Δεν άρμοζε να ταφούν μέσα στα τείχη , όπου κειτόταν ο Αγαμέμνονας και οι δολοφονημένοι μαζί του>>…
ΜΑΙΑ ΤΣΕΠΟΥΛΙΔΟΥ
Πρόσφατα σχόλια