“Τραπεζούντα” η αρχαία πρωτεύουσα της Αρκαδίας

Έτσι θέλησε και σήμερα η Κλειώ,…ένα ακόμα ταξίδι στο χωροχρόνο να γίνει και πάλι νύχτα !

Η Μούσα της Ιστορίας με επισκέφτηκε και πάλι… και για μία ακόμα φορά μου χάρισε την εύνοιά της!…Με περίσσια ευγένεια ξεδίπλωσε τις πτυχές του υπέροχου μανδύα της και μου φανέρωσε την ιστορία μιας …ΓΕΝΝΗΣΗΣ !

Απόψε , αγαπητοί μου φίλοι , μας μέλλει να διαλύσουμε την ομίχλη γύρω απο την γέννηση του Πατέρα μας….Και εννοείται , πως απευθύνομαι αποκλειστικά και μόνο σ’αυτούς που κρατάνε απο την γενιά του ΔΙΑ !!!Η επικρατέστερη άποψη για τον τόπο που γεννήθηκε ο Κρονίδης είναι , βεβαίως , η …Κρήτη !

ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΟΝΤΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;;;

Θα σας παραθέσω κάποια στοιχεία και παραπομπές που καταρρίπτουν αυτόν τον …μύθο. Πως θα αντιδρούσατε αν σας έλεγα πως γεννήθηκε στην …ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ;;;

Και προτού ξεφωνίσετε μερικοί από έκπληξη , άλλοι από περιφρόνηση, και προτού εγκαταλείψετε το γραπτό μου , θα σας παρασύρω στην αρχαία Γη της Αρκαδίας !

ΤΙ ΣΧΕΣΗ , θα μου πείτε , ΕΧΕΙ Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ;

Θα σας πω αμέσως!…Μάλλον , καλύτερα να σας πάω …

Διαβαίνοντας τον Αλφειό ποταμό από τη Γόρτυνα μπαίνουμε στη χώρα των …Παρρασίων… που κατά την αρχαιότητα ήταν περιοχή της Αρκαδίας…. Η λέξη Παρράσιος ετυμολογείται από το παρ+ρασις – ρήσις, δηλαδή είναι εκείνος που μιλάει με ελεύθερο πνεύμα, με παρρησία. Η επωνυμία συνδέεται με την ύπαρξη στην περιοχή του Ιερού του Παρασίου Απόλλωνα. που είναι ο Θεός της μουσικής και της ποίησης, δηλαδή της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΚΗΣ , ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΧΡΗΣΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ , όπως ακριβώς θα συμβούν. Με αυτή την έννοια, με την επωνυμία Παρράσιος, …ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ Ο ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ !!!…….Σταθείτε λιγάκι εδώ και σκεφτείτε καλύτερα αυτή τη φράση !!!!!!

Το ταξίδι όμως συνεχίζεται….ακολουθώντας τα χνάρια του Στράβωνα , που λέει για τους Παρράσιους:

“ΔΟΚΕΙ ΔΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΕΘΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΡΚΑΔΙΚΑ : Αζάνες τε και Παρράσιοι και άλλοι τοιούτοι.”

Ιχνηλατώντας τώρα τ’ αρχέγονα μονοπάτια, πάνω στα βήματα του Παυσανία , αυτή τη φορά , μαθαίνουμε :“….αφού διαβούμε τον ποταμό Αλφειό φθάνουμε στη χώρα η οποία ονομάζεται ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΑ… όπου υπάρχουν τα ερείπια της ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ….(κάπου ανάμεσα στα σημερινά χωριά Κυπαρίσσια και Μαυριά) !… Από την Τραπεζούντα, όταν κατεβούμε πάλι αριστερά προς τον Αλφειό, συναντούμε την τοποθεσία που λέγεται Βάθος (σήμερα Βαθύρεμα). Εκεί κάθε τρία χρόνια τελούν εορτή προς τιμήν των μεγάλων θεαινών. Υπάρχει εκεί και μία πηγή η οποία ονομάζεται ...Ο Λ Υ Μ Π Ι Ά Σ , της οποίας το νερό τρέχει τον ένα χρόνο και τον άλλο στερεύει. Πλησίον της πηγής βγαίνει φωτιά από τη γη.” (Παυσανίας. Η΄29,1.)….

Αρκετά στοιχεία για την περιοχή της Παρασσίας αναφέρει ο Παυσανίας στα “ΑΡΚΑΔΙΚΑ”…. Ειδική μνεία δόθηκε στην ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ, που κατά την αρχαιότητα υπήρξε και ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ !!!… εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της, όταν με την ίδρυση της Μεγάλης Πόλεως από τον Επαμεινώνδα το 371 π.χ. οι Τραπεζούντιοι αρνήθηκαν να μετοικήσουν σ’ αυτήν. Έτσι σύμφωνα με τον Παυσανία :

“…οι Τραπεζούντιοι αναχώρησαν από την Πελοπόννησο δια παντός, όσοι από αυτούς γλίτωσαν και δεν θανατώθηκαν από τους οργισμένους Αρκάδες, που τους σκότωναν αμέσως.

ΜΠΗΚΑΝ , ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ και έγιναν δεκτοί από τους κατοίκους της Τραπεζούντας, διότι ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΝΟΜΑ , ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΗΡΧΟΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥΣ !!!!! (Παυσανίας. Η΄ 27 5,6)….

Βρέθηκαν διάσπαρτα τα ερείπια αυτής της αρχαίας πόλης – σύμφωνα με αρκετούς ερευνητές – όπως τα αποκάλυψε το 2000 ο …..εκσκαφέας της ΔΕΗ σκάβοντας για λιγνίτη…?

ΠΟΣΑ ΑΚΟΜΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΚΡΥΒΕΙΣ, ΜΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑ;;;

Αυτό όσων αφορά την ταύτιση της Τραπεζούντας με την Αρκαδία…Θα μου πείτε όμως τι σχέση έχει ο Δίας με αυτούς τους δύο γεωγραφικούς τόπους;…Εδώ θα βάλω στην διήγησή μου την αγαπημένη μου μυθολογία…αν και αποφάσισα απο’δω και στο εξής να την αποκαλώ όπως πρέπει … ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΑ.

Λίγο ψιλότερα από τη θέση της ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ, και πάνω από το σημερινό χωριό Ίσιωμα, κατά την αρχαιότητα υπήρχε περιοχή που ονομαζόταν ΚΡΗΤΕΑ…..ΣΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΜΗΠΩΣ ΣΤΗΝ …ΚΡΗΤΗ;;;;

Στην περιοχή αυτή σύμφωνα με την μυθιστορία: ” η θεά Ρέα έφερε στον κόσμο το Δία και τον παρέδωσε βρέφος στις νύμφες να τον αναθρέψουν” … (Παυσανίας. Η΄ 38, 2). Και αναφέρει επίσης : “το όρος είναι το Λύκαιον, το ονομάζουν και Όλυμπο και άλλοι ιερή των Αρκάδων κορυφή… Λένε δε ότι στο βουνό αυτό ανατράφηκε ο Δίας και υπάρχει στο Λύκαιο και μία έκταση που καλείται Κρητέα …. Βρίσκεται αυτή η Κρητέα στα αριστερά του άλσους που το αποκαλούν “του Παρρασίου Απόλλωνα” – και ως Κρήτη, για την οποία η παράδοση των Κρητών λέει ότι ανατράφηκε ο Δίας, ΝΟΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟ ΕΔΩ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΡΗΤΗ , ΠΟΥ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΚΑΔΕΣ “. (Παυσανίας. Η΄38, 2)…

ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ , ΟΙ ΑΡΚΑΔΕΣ ;

ΕΣΕΙΣ , ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ;;;

ΣΕ ΣΑΣ , ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ !

Ο ισχυρισμός αυτός των Αρκάδων ενισχύεται από την παρακάτω αναφορά των Ορφικών ύμνων στη γέννηση του Δία. ΣΤΑ ΟΡΦΙΚΑ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ , ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ , οι Ύμνοι Καλλιμάχου και Επιγράμματα, Ύμνος εις ΔΙΑ 1 – 15 λένε:

<<Πώς καλλίτερα θα μπορούσε κανείς να υμνήσει τον Δία / παρά να τον ειπεί θεό, ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕΓΑ, ΑΙΩΝΙΟ ΑΝΑΚΤΑ, / δικαστή των επουρανίων θεών; / Πώς θα τον εξυμνήσωμεν, ως ΔΙΚΤΑΊΟΝ ή ως ΛΥΚΑΊΟΝ; / Ο νους μου ευρίσκεται σε μεγάλη αμφιβολία / διότι το γένος του είναι αμφισβητήσιμον./ Ω Δία, άλλοι μεν λέγουν ότι εγεννήθης εις τα Ιδαία βουνά / άλλοι όμως, Δία, λέγουν ότι εγεννήθης εις την / Αρκαδία,… ποιοι από τους δύο πατέρα μας είπαν ψέματα; / …Οι Κρήτες λέγουν πάντοτε ψέματα και προς τούτο είπαν ψέματα, /

ΔΙΟΤΙ…ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ…ΓΙΑ…ΣΕΝΑ…Τ.Α.Φ.Ο…., /ΕΣΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΠΕΘΑΝΕΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΙΩΝΙΟΣ !!! /

Αλλά εσένα σε γέννησε η Ρέα εις το Παρράσιον, όπου ήταν ένα βουνό πολυσκέπαστο με θάμνους, γι αυτό το λόγο Ο ΤΟΠΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟΣ !!! … Αφού έπλυνε το σώμα σου, ω άνακτα, έπειτα το σπαργάνωσε και σε έδωσε στη Νέδη να σε φέρει σε κρητικό κρυψώνα, για να ανατρέφεσαι εκεί κρυφά…Και φέρνοντάς σε στην Κνωσσό, Δία πατέρα, σε άφησε η Νύμφη στις Θενές – που ήταν πλησίον της Κνωσσού- και κει ακριβώς ο ΟΜΦΑΛΟΣ ΣΟΥ ΕΠΕΣΕ. Γι’ αυτό μετέπειτα οι Κύδωνες Ομφάλιο πεδίο ονόμασαν το μέρος. Μα εσένα, Δία, των Κορυβάντων οι συντρόφισσες, οι Δικταίες Μελίες, σε δέχθηκαν στην αγκαλιά τους κι η Αδράστεια σε αποκοίμισε σε χρυσό λίκνο. Συ θήλασες απ’ τον παχύ μαστό της γίδας Αμαλθείας κι έφαγες γλυκιά κηρήθρα, γιατί είχαν γίνει ξαφνικά της Πανακρίδος μέλισσας τα έργα στα Ιδαία όρη, που και Πάνακρα τα λένε. Κι αδιάκοπα οι Κουρήτες χόρευαν κρούοντας τα όπλα, για να ακούει ο Κρόνος τον ήχο των ασπίδων κι όχι τις παιδικές φωνές σου. Θαυμάσια αναπτύχθηκες κι ωραία ανατράφηκες, ουράνιε Δία. Σύντομα έφθασες στην εφηβεία και γρήγορα εμφανίστηκαν τα γένια σου. Αλλά κι από παιδί τέλεια τα σκέφθηκες όλα.>>….

Και , επιστρέφοντας στην θλιβερή μας πραγματικότητα, θα συμπληρώσω πως ομάδα Αμερικανών και Ελλήνων αρχαιολόγων που διενεργεί ανασκαφές στο όρος Λύκαιο της Αρκαδίας υποστηρίζει ότι η μυθική ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑ ΔΕ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ , ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ . Ο επικεφαλής της ομάδας Ντέιβιντ Ρομάνο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στην Αριζόνα δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν αφήνουν αμφιβολία για τον γενέθλιο τόπο: «Είναι το Λύκαιο». Γιατί:

«τα ευρήματα αυτά είναι τόσο παλιά όσο η ίδια η ιδέα του Δία»

σημειώνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του.

«Τα στοιχεία μάς υποδεικνύουν δυναμικά ότι στην κορυφή του όρους ελάμβαναν χώρα τελετουργικά συμπόσια κατά τη Μυκηναϊκή εποχή, περίπου 3.300 ή 3.400 χρόνια από σήμερα».

Πράγματι, στην κορυφή του βουνού λατρευόταν ο Λύκαιος Δίας . Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο Δίας λατρευόταν στις κορυφές των βουνών, όπου είχε βωμούς και ναούς…Γι’αυτό και τα σημερινά εκτρώματα στις κορυφές, αφιερωμένες στον εβραίο ηλία, είναι χτισμένα πάνω στα χαλάσματα των αρχαίων ιερών του Δία…. Υπήρχε το μεγάλο υπαίθριο Iερό, το σπουδαιότερο και σεβαστότερο σε όλη την Αρκαδία, γι’αυτό και η κορυφή αυτή λεγόταν και ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ . Ο υπέρλαμπρος ήλιος που λούζει την κορυφή του φαίνεται να γέννησε και το όνομά του βουνού κατά την αρχαιότητα. “ΛΥΚΑΙΟ” σημαίνει ΛΑΜΠΡΟ και άφθονο φώς και προέρχεται από την πανάρχαια ρίζα “λύκ” ,από όπου προέρχονται οι λέξεις λυκόφως, κ.α…Και όχι από την λέξη “λύκος”. Ο Παυσανίας περιγράφει τους αρκαδικούς μύθους, την λατρεία και ιστορικά στοιχεία όπως αυτά αποκαλύφθηκαν με τις ανασκαφές.

<< Υπάρχει εκεί ένα τέμενος του Λυκαίου Διός στο οποίο δεν επιτρέπεται να μπει άνθρωπος. Αν κάποιος παραβεί τον κανόνα και μπει μέσα, είναι αναπότρεπτο να μη ζήσει πάνω από χρόνο. Έλεγαν ακόμα ότι όλα όσα θα τύχαινε να βρεθούν μέσα στο τέμενος, είτε ζώα είτε άνθρωποι, δεν έριχναν σκιά σε κάθε εποχή του χρόνου…. Μήπως διότι το Λύκαιον εκαλείτο Όλυμπος, εν δε τη Ολυμπία κατοικία του υπάτου των θεών απλούται αιώνιος αιθήρ ανέφελος και λευκή αίγλη, ως λέγει ο Όμηρος;>>…

Ή ΜΗΠΩΣ Ο ΖΕΥΣ ΛΎΚΑΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝ ΤΟΠΩ ΟΠΟΥ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ …Η ΣΚΙΑ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ;…..